2017-11-03 12:33:38
WYPIEKI, WYROBY, POTRAWY BOŻONARODZENIOWE
REGULAMIN KONKURSU
„WYPIEKI, WYROBY, POTRAWY BOŻONARODZENIOWE”
1.CEL KONKURSU
1.Wyłonienie najbardziej atrakcyjnej potrawy w trzech kategoriach:
- I kategoria WYPIEKI
- II kategoria WYROBY
- III kategoria POTRAWY.
2. Propagowanie bogactwa i różnorodności zachodniopomorskich tradycji kulinarnych.
3. Promowanie społecznej aktywności mieszkańców wsi.
2. ORGANIZATOR KONKURSU
Stowarzyszenie ”WIR” -Wiejska Inicjatywa Rozwoju, Gmina Stargard,
3. ORGANIZACJA KONKURSU
- Udział w konkursie powinien być poprzedzony zgłoszeniem uczestnictwa w konkursie, który odbędzie się 14 grudnia 2017 r. w świetlicy wiejskiej w Żarowie gm. Stargard.Zgłoszenia można dokonać osobiście lub telefonicznie – tel.: 91-578-43-78 lub email: wir-lgd@wp.pl
- Organizator nie zwraca uczestnikom kosztów udziału w konkursie.
- Organizator zastrzega sobie prawo do nieodpłatnego dysponowania recepturami na zgłoszone do konkursu potrawy, ich wykorzystania do działań związanych z promocją regionu.
- Organizator zapewnia uczestnikom miejsce do zaprezentowania potraw konkursowych.
4.WARUNKI UCZESTNICTWA:
- Uczestnikami konkursu mogą być pełnoletni mieszkańcy obszarów wiejskich, członkowie reprezentujący Koła Gospodyń Wiejskich i inne organizacje działające na obszarze wiejskim.
- Uczestnicy akceptacją zasady określone w regulaminie.
- Zabezpieczenie, według własnego uznania, we własnym zakresie i na własny koszt niezbędnych do prezentacji i degustacji naczyń i sprzętu
- Udostępnienie jednej porcji (co najmniej 200g ) potrawy do oceny organoleptycznej dla komisji konkursowej,
- Uczestnikami konkursu nie mogą być przedstawiciele organizatora, członkowie komisji oceniającej potrawy oraz ich bliscy.
- Jeden uczestnik może zgłosić do konkursu tylko jedną potrawę w każdej kategorii.
- Po ocenie przez Komisję uczestnicy konkursu przygotowują bezpłatną degustację ze swoich dań dla wszystkich uczestników.
5.ROZTRZYGNIĘCIE KONKURSU
- Oceny WYPIEKÓW, WYROBÓW I POTRAW oraz wyboru zwycięzców w poszczególnych kategoriach dokona komisja konkursowa.
- Kryteria oceny obejmują:
- Wygląd/Estetyka - od 1 do 5 pkt.
- Smak - od 1 do 5 pkt.
- Oryginalność - od 1 do 5 pkt.
- Tradycyjność przepisu - od 1 do 5 pkt.
6. NAGRODY
- dla pierwszych trzech miejsc w każdej z kategorii nagroda rzeczowa.
- wyróżnienia – nagrody rzeczowe- fartuszki.
7. PROMOCJA WYNIKÓW KONKURSU
Wyniki konkursu ogłoszone zostaną w mediach oraz na stronie internetowej Stowarzyszenia „WIR”-Wiejska Inicjatywa Rozwoju.Wszyscy uczestnicy konkursu wyrażą pisemną zgodę na
-przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.)
-rozpowszechnianie wizerunku zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych ( Dz. U. z 2006 nr 90 poz. 631.)
dla potrzeb niezbędnych do realizacji Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2014-2020 w tym na potrzeby organizacji i promocji konkursu.